Hoe bevorder je het mentale welzijn van jouw leerlingen?

23.062021

Op naar een beter schooljaar!

Geen dagelijkse babbeltjes met vrienden op de speelplaats, mondmaskers altijd en overal, schoolreizen en andere leuke uitstapjes die als dominostenen omvielen, en zo kunnen we wel nog even verdergaan. Dat het afgelopen schooljaar niet vanzelfsprekend was voor de schoolgaande jeugd, staat als een paal boven water. En dan spreken we voornamelijk over het mentale welzijn van de leerlingen waarbij vooral de vijfdejaars aangeven het minst tevreden te zijn. Dat blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) waarbij teruggeblikt werd op het voorbije coronajaar.

Naar school gaan op zich is voor vele jongeren al een hele opgave. Stel je nu voor dat alle ontspannende momenten tussen de lessen en het schooljaar door ook wegvallen, dan kan de situatie wel eens wegen op de mentale gezondheid. Leerlingen verliezen hun motivatie, worden onzekerder en dat resulteert vaak in slechtere punten. En zo gaat de bal aan het rollen. Het vergt tonnen discipline en energie om elke keer opnieuw de computer aan te zetten en de hele dag online les te volgen. Dat alleen al verdient een applaus. Of nee, een staande ovatie.

Heb jij ook het gevoel dat jouw leerlingen, collega’s of jijzelf schoolmoe zijn door deze pandemie? School Education Gateway organiseert op 23 juni een webinar waarbij je leert hoe het mentale welzijn in de hele schoolgemeenschap kan worden bevorderd door middel van een holistische aanpak gebaseerd op positieve relaties, erbij horen, inclusie en actieve participatie.

Benieuwd naar het sprekerspanel? Ontdek hier meer informatie en bekijk alvast onderstaand filmpje.