Europese Dag van de Talen

26.092018

Op 26 september zetten we meertaligheid en het plezier om talen te leren in de kijker! Talen openen deuren en werelden: talen zijn ontzettend belangrijk in ons leven.

Samen met de Raad van Europa vragen we scholen, organisaties, bedrijven…, kortom alle plaatsen waar mensen talen kunnen leren, iets te doen om het (aan)leren van talen op een toffe manier onder de aandacht te brengen. 

Epos dringt erop aan dat je je activiteit naar aanleiding van de Europese Dag van de Talen registreert op de website van de Raad van Europa. Het is immers de bedoeling om de uitstraling van de dag in heel Europa zo groot mogelijk te maken (in 2017 waren er 1400 geregistreerde activiteiten en 6.2 miljoen ‘views’; een toename van 30%)! Om je evenement kleur te geven, kan je (gratis) via Epos promotiemateriaal ontvangen. Het kan gaan om potloden, stickers, polsbandjes… Het aanvraagformulier vind je hier. Verstuur het uiterlijk op 14 september 2018.

Verder kan je deelnemen aan de wedstrijd rond het ontwerp van het T-shirt Europese Dag van de Talen 2019 (vorig jaar won een Belgische!).

En… je kan een prijs winnen rond ‘het meest innovatieve evenement rond de Europese Dag van de Talen’. Mensen kunnen stemmen op deze evenementen:  in landen waarin minimum 10 activiteiten plaatsvinden, wint de activiteit met de meeste stemmen een prijs (vorig jaar: winnaars in 15 landen).

2018 is ook het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed. Daarom publiceert de Raad van Europa informatie over de herkomst van namen van steden, dorpen en gemeentes. Indien je dingen kan aanvullen: doen ! Bovendien vind je heel wat nieuw materiaal (in 45 talen) op hun website dat erg bruikbaar is in de taallessen: language trivia, taalfeiten, tongbrekers enz.   

 “Europe’s most multilingual classroom” of “Europa’s meest meertalige klas” is een splinternieuw initiatief waarin scholen/klassen/organisaties/bedrijven/individuen… op een creatieve manier in tekst, video- of audiomateriaal bewijzen hoeveel talen er aanwezig zijn. De bedoeling is weer te geven hoe meertalig Europa in de praktijk is en ontdekken welke meest taal-rijke omgevingen er zijn. De wedstrijd loopt vanaf 10 september tot 10 oktober 2018.

 

We wensen je een enthousiaste, boeiende en wervelende Europese Dag van de Talen 2018 !!!

Heb je suggesties rond de Europese Dag van de Talen 2019 ? Laat het horen aan renilde.reynders@epos-vlaanderen.be