eTwinning inspiratiedag, #ETWID21!

05.102021

Juichen, opgelucht ademhalen, een lach op ons gezicht. Want het mag weer: een fysiek evenement. En dan nog wel onze eigen inspiratiedag, de #ETWID21.

Wil je jouw leerlingen enthousiast laten samenwerken met een klas in Europa, maar weet je niet goed waar te beginnen? Benieuwd naar wat mediawijsheid precies betekent en hoe je dat begrip integreert in jouw lessen? Heb je nood aan inspiratie om een interessant eTwinning-project op poten te stellen? En hoe gebruik je eTwinning als uitdaging voor je leerlingen?

Veel vragen, één oplossing: kom naar de eTwinning Vlaanderen inspiratiedag, #ETWID21. Laat je inspireren door tal van praktijkgerichte workshops voor zowel beginners als gevorderde eTwinners, een interessante keynote spreker en succesvolle netwerkmomenten

Krijg je nu al zin om deel te nemen aan dit evenement? Schrijf je hier alvast in.

PRAKTISCHE INFO

  • Wanneer? Dinsdag 5 oktober 2021 van 9u00-16u30
  • Waar? VAC Gent, vlakbij het Station Gent-Sint-Pieters
  • Wat? Inspiratiedag voor alle Vlaamse leerkrachten die op een mediawijze manier willen internationaliseren
  • Voor wie? Vlaamse leerkrachten die geïnteresseerd zijn in internationalisering. Zowel beginnende als gevorderde eTwinners.
  • Voertaal? Nederlands
  • Inschrijving? Het evenement is gratis, maar inschrijven is verplicht. Schrijf je in via deze link. LET OP: Deadline voor inschrijving is 30/09.

Bekijk hieronder het programma. Meer details over de sprekers en de workshops ontdek je verder.

BESCHRIJVING WORKSHOPS

eTwinning voor dummies*

Lore Aertsen is lerares Frans en Engels in het ASO Spijker in Hoogstraten (Antwerpen). Voor Lore begon het eTwinning-avontuur in 2013. Sindsdien nam ze deel aan meer dan 10 projecten. 

Tijdens de eTwinning inspiratiedag legt zij je graag de basis uit van eTwinning. Verwacht hier geen gedetailleerde technische uitleg. Lore neemt je wel bij de hand om de mogelijkheden van eTwinning toe te lichten. 
Deze sessie is gericht op leerkrachten basis- en secundair onderwijs die willen kennismaken met eTwinning. 

NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone mee naar deze workshop! 


ICT-tools die je project ondersteunen * of ** 

Inge De Cleyn is Pedagogisch begeleider Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Tot voor kort was zij technisch adviseur in het Sint-Janshof in Mechelen (Antwerpen). Sinds 2008 is zij actief eTwinner en ze behaalde al meerdere nationale en Europese kwaliteitslabels. Inge vervult haar rol als eTwinning-ambassadeur met glans, ze gaf al vele nascholingen in verschillende scholen. 

Tijdens de eTwinning inspiratiedag haalt Inge haar uitgebreid arsenaal aan ICT-tools en -toepassingen boven die ingezet kunnen worden in eTwinning-projecten. Stilzitten is geen optie, hier moet je leren door te doen! Wedden dat je enthousiast naar huis gaat?

NIET VERGETEN: breng je laptop en oortjes mee naar deze workshop! 


eTwinning zonder taaldrempel * 

Ilse Delo is lerares beroepsgerichte vakken in opleidingsvorm 2 in het Sint-Janshof in Mechelen (Antwerpen). Zij slaagde er in samen met haar leerlingen verschillende Europese Kwaliteitslabels binnen te rijven met projecten waarbij beelden steeds primeren op taal. 

Laat je tijdens deze sessie inspireren door voorbeelden en ideeën uit de praktijk. Voor je het weet smelten je vooroordelen over taalbarrières weg als sneeuw voor de zon. 

NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone mee naar deze workshop! 


eTwinning als uitdaging ** 

Marie-Leet Bens was jarenlang lerares Frans en Esthetica (CLIL) in Immaculata Secundair in Oostmalle (Antwerpen). Ze is eTwinner van het eerste uur en is vertrouwd met eTwinning sinds 2007. Ook al is Marie-Leet als leerkracht in het secundair dan wel op pensioen, als vrijwilliger begeleidt ze nog Franse taalateliers in de lagere school Qworzó in Merksplas. Ook als eTwinning-ambassadeur is ze nog steeds actief. 

Tijdens deze sessie leer je hoe eTwinning de weet- en leerlust van je leerlingen kan aanwakkeren. Heb je het gevoel dat jouw leerlingen vandaag wat op hun honger blijven zitten? Daag ze uit, prikkel ze en laat ze zelf verantwoordelijkheid dragen. Marie-Leet legt je in deze sessie uit hoe en waarom eTwinning voor haar en haar leerlingen goed werkt. 

NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone mee naar deze workshop! 


Spelen met media/surfen met een helm op * of ** 

Mediaraven is een Vlaamse jeugdwerkorganisatie die kinderen, jongeren en begeleiders en leerkrachten de kans geeft om met media te experimenteren en mediacompetenties te ontwikkelen aangepast aan de leerlijn mediawijsheid. 

Met de ondersteuning van experten Marion Van Hecke en Annelies Delahaye van Mediaraven leer jij de kansen van digitale media met kinderen en jongeren grijpen. Tijdens deze sessie leer je interactief het aanbod van Mediaraven kennen en voor je het weet heb je een ideale insteek gevonden om een mediawijs eTwinning-project op te starten. 

OPGELET! 

  • De sessie van 10.45-11.55 uur richt zich voornamelijk tot de 2de en 3de graad van het basisonderwijs en de 1ste graad van het secundair onderwijs.
  • De sessie van 13.15-14.25 uur richt zich voornamelijk tot de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs


NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone mee naar deze workshop! 


 Aan de slag met de stem van jongeren * of ** 

StampMedia is het eerste jongerenmedia-agentschap in Vlaanderen dat de stem versterkt van alle jongeren in de media en is bovendien door de Vlaamse Vereniging van Journalisten erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’. 

                         

Redactiebegeleider Kris Custers neemt je tijdens deze sessie onder zijn vleugels om je wegwijs te maken in de mogelijkheden die StampMedia jou biedt als leerkracht. Wil je jouw leerlingen een podcast laten maken in hun volgende eTwinning-project? Of wil je ze eerder bewust maken van het ‘recht op afbeelding? Je loopt deze sessie in ieder geval mediawijzer buiten! 

Deze sessie vindt 2 keer plaats tijdens #ETWID21. 

NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone mee naar deze workshop! 
 

Kwaliteitslabel binnenhalen * of ** 

Jeroen De Keyser is coördinator van eTwinning Vlaanderen na vele jaren voor de klas (mét eTwinning-projecten). 

In deze sessie leer je hoe de kwaliteit van een eTwinning-project gemeten kan worden. Dat is goed nieuws, want je kan dus – zelfs voor je project van start gegaan is – nagaan wat goed zit en wat beter kan. Je gaat hier niet met lege handen naar buiten, maar wel met een bundel info en tools die je tot een betere eTwinner én leerkracht maken. 

NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone mee naar deze workshop! 

We kunnen jou ook garanderen dat alles veilig en coronaproof zal verlopen. 

TIP: houd onze sociale media (Facebook en Instagram) goed in de gaten de komende weken en blijf zo op de hoogte over de #ETWID21.

Vergeet je zeker niet in te schrijven en tot dinsdag 5 oktober in Gent!